Alei gradina de tranzit, promenada sau servitute.

alei gradina, alee tranzit, alei servitute, alei promenada, alee curte, alee acces

Alei gradina – tipuri si utilizari

O infrastructura adecvata este necesara in facilitarea circulatiei atat la scara mare cat si la scara mica (alei in parcuri, curti si gradini, in spatii publice sau private).
 
In ceea ce priveste domeniul de amenajari curti si amenajari gradini , in functie de suprafata ocupata si necesitati, pot exista trei tipuri de alei: alei de promenada, alei destinate tranzitului si alei de servitute.
 

Alei gradina pentru promenada

Acestea sunt pretabile pentru amenajarile gradinilor si amenajarile curtilor de dimensiuni mai mari, unde spatiul permite realizarea unei circulatii care se onduleaza si incurajeaza mersul in aer liber.
 

Aleile de gradina pentru tranzit

Acestea leaga doua puncte de interes, facilitand circulatia intr-o maniera directa si mai rapida.
 

Aleile de servitute

Acestea sunt necesare doar in cazuri mai rare, spre exemplu pentru acces la fosa septica sau la zona de reciclare a deseurilor menajere.
 

Latimea aleilor in gradina variaza in functie de numarul fluxurilor de circulatie necesar.

De obicei, in amenajarile rezidentiale sunt proiectate sa asigure confortul a doua persoane mergand una langa alta, situatie in care au 1.20 m latime.

In functie de materialul din care sunt realizate, constructia aleilor poate fi facuta prin mai multe metode. Aleile pietonale tipice, adesea folosite in proiectele de amenajari gradini si curti, sunt construite pe pat de nisip nivelat si compactat, peste care se aseaza stratul de uzura.

Indiferent de tipul circulatiei, aleile nu trebuie sa fie doar structuri practice si monotone. Ele pot fi valorificate vizual prin proiectarea in mod creativ, incat sa influenteze felul in care vizitatorul experimenteaza gradina.

Inca nu stii exact ce ti-ai dori? Vezi aici cateva idei care sa te inspire.